• از چه زمانی و در چه مقاطعی می توان وارد فضای کار تراپی شد؟ این روال به صورت کلی نیازمند چه مدارک دانشگاهی می باشد؟
تمامی افرادی که حداقل مدرک کارشناسی ارشد معتبر مرتبط با روانشناسی و مشاوره دارند، می توانند از طریق گرفتن مجوز از سازمان نظام روانشناسی وارد فضای درمان شوند.
• کارت عضویت سازمان نظام چیست؟ چه کارآیی دارد و چه زمانی می توان برای دریافت کارت عضویت در سازمان نظام روانشناسی اقدام کرد؟
بر طبق قانون تشکیل سازمان روانشناسی و مشاوره، افرادی که حداقل دارای مدرک کارشناسی ارشد معتبر از وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و یا وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی در یکی از رشته های روانشناسی یا مشاوره باشند، چنانچه مایلند به عنوان مشاور و روانشناس مشغول به فعالیت شده و یا پروانه اشتغال دریافت کنند، می بایست به عضویت سازمان نظام درآمده و مورد مصاحبه قرار بگیرند.
پس از عضویت در سازمان ، اعضا باید هر سال مبلغی را به عنوان حق عضویت به سازمان پرداخت نمایند که ميزان و نحوه وصول حق عضويت اعضا مطابق دستورالعملي خواهد بود كه توسط شوراي مركزي نظام روانشناسي و مشاوره تهيه ميگردد.
• نحوه مصاحبه سازمان نظام روانشناسی معمولا چگونه است؟
مصاحبه یکی از مراحل دریافت پروانه نظام روانشناسی می باشد. این مصاحبه به منظور بررسی صلاحیت علمی داوطلب و ارزیابی تسلط علمی ایشان انجام می گردد و قائل به بررسی مهارت های دانشی فرد بوده و شامل سوالات عقیدتی نمی باشد.
• برای مصاحبه باید چه منابعی را مطالعه کنیم و سوالات بیشتر حول چه مباحثی است؟
سوالات این مصاحبه حول محور رویکرد درمانی منتخب شما و همچنین موضوع پایان نامه شما می باشد. مصاحبه کنندگان جمعی از اساتید برتر دانشگاهی هستند که این مصاحبه را معمولا به مصاحبه ای عمیق و چالشی تبدیل می کنند. لذا مطالعه دقیق و جامع منابع مرتبط با رویکرد درمانی انتخابی و همچنین مرتبط با موضوع پایان نامه شما بسیار حائز اهمیت بوده و بر پذیرش و عدم پذیرش شما تاثیر مستقیم خواهد داشت.
این مصاحبه شامل هزینه می باشد که میزان آن توسط تعرفه های سازمان نظام روانشناسی و مشاوره مشخص می گردد.
• افتتاح یک کلینیک یا مطب روانشناسی نیازمند چه مدارکی است و از چه مراکزی باید اقدام کرد؟
متقاضی افتتاح مطب یا کلینیک خدمات روانشناختی می بایست حداقل مدرک کارشناسی ارشد یکی از رشته های روانشناسی و یا مشاوره را داشته باشد. همچنین عضویت در سازمان نظام و پس از آن کسب پروانه فعالیت نیز برای دریافت مجوز تاسیس کلینیک ضروری می باشد. . داوطلب دریافت پروانه می بایست حداقل دو مقطع تحصیلی مرتبط را گذرانده باشد و در صورتی که مدرک کارشناسی غیر مرتبط داشته باشد، می بایست پس از دریافت مدرک دکترا اقدام به دریافت پروانه نماید.
از دیگر شرایط افتتاح کلینیک و یا مطب، گذشتن زمان معینی از اخذ مدرک تحصیلی (معمولا یک سال) و نیز نداشتن ممنوعیت از نظر نظام وظیفه ی عمومی و دارا بودن مدرک پایان خدمت سربازی برای آقایان است.
پشت سر گذاشتن کارورزی حرفه ای نیز از شرایط الزامی افتتاح کلینیک بوده که در سال های اخیر ملغی شده است.
• فارغ التحصیلانی که کارشناسی غیرمرتبط داشته اند، برای ورود به فضای کار می بایست چه روالی را طی کنند؟
این افراد در صورتی که مایلند وارد فضای درمان شده و به عنوان مشاور شروع به فعالیت کنند، با شرکت در آزمون علمی حرفه ای نظام روانشناسی می توانند به عضویت سازمان نظام روانشناسی در بیایند. اما در صورتی که مایلند کلینیک و یا مطب خدمات روانشناختی دایر کنند، می بایست برای دریافت پروانه اشتغال اقدام نمایند که در سوالات قبلی به آن اشاره شده است.
• آزمون علمی حرفه ای چیست؟ سرفصل های آزمونی کدامند و چه زمانی برگزار می شود؟
عضویت در سازمان نظام روانشناسی و مشاوره و دریافت شماره نظام برای افرادی که کارشناسی خود را در رشته های غیرمرتبط کسب کرده اند، منوط به کسب نمره قبولی در آزمون علمی حرفه ای نظام روانشناسی است. این آزمون معمولا دوبار در سال برگزار می گردد و جدیدترین سرفصل های آزمونی به شرح زیر می باشد:
• دوره کارورزی چیست؟
فارغ التحصیلان دانشگاهی در رشته های روانشناسی و مشاوره، غالبا به لحاظ دانش تئوری آمادگی لازم را کسب کرده اند اما فضای واقعی درمان، نیازمند تجارب عملی می باشد. این مهارت عملی در قالب کارورزی قابل دست یابی می باشد.
• چه زمانی میتوان دوره کارورزی را گذراند؟
برای شروع کارورزی، داشتن حداقل مدرک کارشناسیارشد، و یا درصورت دانشجوی دکتری بودن، موفقیت در آزمون جامع الزامی است.
• ایا گذراندن دوره کارورزی روانشناسی الزامی است ؟
در حال حاضر کارورزی روانشناسی برای دریافت مجوز فعالیت مطب روانشناسی و مراکز مشاوره الزامی نمی باشد.
• دوره کارورزی را در کجا و زیر نظر چه کسی می بایست گذراند؟
دوره کارورزی را می توان در مراکز خدمات روانشناختی، مشاوره حقیقی و حقوقی، دفاتر کار خدمات روانشناسی و مشاوره، مراکز درمانی و آموزشی مورد تایید سازمان و زیر نظر استاد ناظر سپری کرد.
استاد ناظر فردی است که دوره های کارورزی را اداره کرده، فارغ التحصیل دکترای یکی از گرایش های روانشناسی و یا مشاوره بوده، پروانه اشتغال و حداقل 5 سال سابقه کار مرتبط پس از اخذ مدرک دکتری را داشته و از معاونت آموزشی مجوز استاد ناظر را دریافت کرده است.
• محتوای دوره کارورزی معمولا شامل چه مواردی است؟
فعالیت های دوره کارورزی به تناسب ماهیت رشته تخصصی، مشاهده، مصاحبه، ارزیابی بالینی، آزمون گری، گزارش نویسی، ارجاع و مشورت، فعالیت تشخیصی، دستیاری، مشاوره و روان درمانی فردی و گروهی است.
• دوره سوپرویژن چیست؟
سوپرویژن فرآیندی است که در آن روند درمانی که توسط روانشناس و یا مشاور کم تجربه تر در حال پیشبرد است، تحت نظارت یک روانشناس مجرب صورت پذیرفته و مشاهده می گردد. هدف از این بازبینی و نظارت توسط روانشناس با تجربه تر، بهبود و پیشرفت کار فرد کم تجربه تر، حمایت از او و مشورت دادن به او در چالش های فضای درمان می باشد.
• چه زمانی میتوان دوره سوپرویزن را گذراند؟
فارغ التحصیلان رشته های مرتبط با حوزه روانشناسی و مشاوره پس از کسب اطلاعات و دانش کافی از طریق مطالعه منابع نظری و گذراندن کارگاه های ضروری و موردنیاز درحوزه علاقمندی خود، می توانند دوره سوپرویژن را بگذرانند.
• چرا می بایست در کارگاه های مکمل حرفه ای شرکت کرد؟
همانطور که می دانید صرفا گذراندن تحصیلات آکادمیک و مطالب تئوری و گرفتن مدرک دانشگاهی نمیتواند شرط لازم و کافی برای ورود به حوزه کار درمان بصورت تخصصی باشد، لذا داشتن مهارت های عملی و گذراندن کارگاه های تخصصی معتبر زیر نظر اساتید مجرب در این رشته نیاز اصلی فارغ التحصیلان در این حوزه به منظور بالا بردن اطلاعات و دانش و کسب مهارت عملی در این زمینه ها می باشد.
• چه مدارک کارگاهی معتبر است؟
مدارک کارگاه ها غالبا از طرف مرکز برگزارکننده کارگاه صادر می گردد. این مراکز معمولا کلینیک های خصوصی و یا موسسات آموزشی هستند که یا زیر نظر ارگان های دیگر همچون وزارت علوم، سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، انجمن علمی روانشناسی و ... و یا مستقل از این مراکز فعالیت می کنند.
بسته به هدف دانشجو از شرکت در کارگاه های آموزشی و کارکرد مدارک برای ایشان، مدارک به چند دسته تقسیم می شوند:
-
مدارکی که از طرف کلینیک و یا موسسه برگزار کننده صادر می گردد و الزاما از طرف ارگان های داخلی و خارجی قابل پذیرش نیستند؛
-
مدارکی که از طرف ارگان ها و یا سازمان های رسمی داخلی صادر شده و در داخل کشور دارای اعتبار بوده اما الزاما در خارج از کشور اعتبار ندارند؛
-
و مدارکی که از طرف ارگان ها و سازمان هایی صادر می شوند که علاوه بر اعتبار داخلی، قابل ترجمه رسمی بوده و در خارج از کشور نیز برای تحصیل و یا اشتغال به کار دارای اعتبار هستند.
با توجه به اینکه متاسفانه ادعاهای جعلی در مورد مدارک صادرشده از طرف مراکز کم و بیش در فضای آموزش مشاهده گردیده است، توصیه می گردد دانشجویانی که مایل به دریافت مدارک معتبر هستند، درباره ی صحت ادعای مراکز درباره اعتبار مدارک تحقیقات کافی را به عمل آورند.
گواهینامه هولوگرام دار صادره از موسسه آموزش عالی مدت علاوه بر ترجمه رسمی در سایت vohec.irوزارت علوم، تحقیقات و فناوری درج و قابل ردگیری است.
گواهینامه های صادر شده از موسسه آموزش عالی مدت، علاوه بر داشتنِ هولوگرام معتبر، قابل ترجمه رسمی بوده و از طریق بارکد عددی درج شده در گواهینامه، قابل پیگیری در سایت وزارت علوم، تحقیقات و فن آوری به آدرس www.vohec.ir می باشد.
• امتیاز بازآموزی چیست؟
افرادی که دارای پروانه اشتغال تخصصی از سازمان نظام روانشناسی باشند امتیاز بازآموزی را دریافت می کنند که این امتیاز برحسب تعداد ساعات کارگاه هایی که شرکت می کنند لحاظ می شود و جمع آوری میزان مشخصی از این امتیاز ها برای تمدید پروانه اشتغال تخصصی لازم است، که در شرایط کنونی اعمال این مورد هنوز مشخص نشده است.